Πλύσιμο ρούχων στο πλυντήριο
Το πλύσιμο των ρούχων, αν και μία από τις πιο συνηθισμένες καθημερινές δουλειές του σπιτιού, έχει κι αυτό τα μικρά "μυστικά" του. Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά:
- Αδειάζουμε με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια όλες τις τσέπες σε παντελόνια, πουκάμισα, ζακέτες κ.ο.κ.
- Γυρίζουμε τα ρούχα που πρόκειται να πλυθούν από την ανάποδη και κλείνουμε όλα τα φερμουάρ.
- Βάζουμε διαφορετικές πλύσεις με βάση το χρώμα των ρούχων.
- Εντοπίζουμε τους λεκέδες προτού βάλουμε τα ρούχα στο πλυντήριο.
- Γεμίζουμε κατά το δυνατόν τον κάδο του πλυντηρίου – κερδίζοντας έτσι χρόνο αλλά και χρήμα καθώς εξοικονομούμε νερό και ενέργεια.
- Προσέχουμε να μην βάζουμε περισσότερο απορρυπαντικό ή μαλακτικό απ' όσο χρειάζεται.
- Τα ρούχα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, είναι ασφαλέστερο να τα βάλουμε πρώτα σε μια μαξιλαροθήκη ή σε μια ειδική θήκη πλύσης και μετά στον κάδο.
- Καλό είναι να βγάζουμε τα ρούχα από το πλυντήριο αμέσως μετά την πλύση και πάντως σε κάθε περίπτωση προτού περάσει πολύς χρόνος από τότε που έχει ολοκληρωθεί η πλύση.
- Σε όλα τα ρούχα υπάρχουν ετικέτες με συγκεκριμένες οδηγίες για το σωστό πλύσιμό τους. Βρείτε τη λίστα με τα διεθνή σύμβολα που αφορούν σε αυτούς τους κανόνες, κολλήστε την κοντά στο πλυντήριό και να την συμβουλεύεστε σε κάθε περίπτωση.
- Προτιμείστε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό. Εκτός του ότι έτσι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια, βοηθάτε και τα χρωματιστά σου να μην ξεθωριάσουν.
- Και φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει η σωστή συντήρηση του πλυντηρίου. Καθαρίζετε συχνά τα λάστιχα και 2-3 φορές τον χρόνο βάλτε μια πλύση με άδειο κάδο, στους 60-90°C αλλά αντί για απορρυπαντικό, χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό πλυντηρίου. Επίσης, ύστερα από κάθε πλύση, φροντίστε να αφήνετε το συρταράκι του απορρυπαντικού και την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτά για λίγο, έτσι ώστε να στεγνώσουν καλά πριν από την επόμενη χρήση.
ΣΥΜΒΟΛΑ ΕΤΙΚΕΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ